Gaminghelg med FFMU!

Er du glad i game og har lyst å gjøre det sammen andre så er denne helgen perfekt for deg!
FFMU har den glede av å inviterer til Gaming-helg på Eldorado Esport & Entertainment i Oslo 23.- 25. september!
Deltakere vil bli innlosjert på Comfort Hotel Xpress Youngstorget.
Vi i FFMU syns det er morsomt å prøve ut nye ting sammen med dere og vi vil da selvfølgelig teste ut en gaminghelg sammen. Vi har begrenset antall plasser så her gjelder det å være tidlig ute for å sikre seg en plass.
Program (med forbehold om endringer):
Fredag:
17:00-18:00 Ankomst og innsjekk på hotellet
18:00-20:00 Middag
20:15-22.30 Bli kjent med konkurranser og aktiviteter
Lørdag:
10:00-13:30 Gaming på Eldorado e-sportssenter
13:30-16:00 Lunsj og fritid i Oslos gater. Vil også komme aktivitet.
16:00-20:00 Gaming på Eldorado e-sportssenter
20:00-21:00 Middag
21:00-22:30 Gaming på Eldorado
Søndag:
10.00-11.00 Utsjekk fra hotellet
11:00-13:00 Aktivitet
13.00-14.00 Evaluering
Grunnet mottatt tilskudd for arrangementet og begrensinger der, blir arrangementer for våre yngste medlemmer, så vi har en øvre aldersgrense på 26 år. Eldre medlemmer kan melde seg på, da vi fortatt ser på muligheter til deltakelse, men vi kan ikke garantere plass.
Det er en egenandel på 500kr som dekker reise, opphold og aktiviteter. Påmeldingen er bindende.
For påmelding følg linken:
https://forms.office.com/r/MYuidMjx3Y

Regine oppsummerer Aktiv Uke 2021!

Årets aktiv uke ble gjennomført 31. juli-6. august under fantastiske omgivelser i Gurvika – en 30 minutter kjøretur fra Larvik. Vi var rundt 50 totalt, med deltakere og assistenter – en stor gjeng med andre ord. Vi i komitéen hadde planlagt uken godt med mange artige aktiviteter. Vi koste oss enormt alle sammen og knyttet sterke sosiale bånd.

I år var første gangen vi i FFMU testet campingplassen i Gurvika som et leirsted. Komitéen hadde gjort grundige undersøkelser, for at leiren skulle være så bra som mulig, og at alles behov ble tilfredsstilt så langt en campingplass kunne tillate. Vi har hatt godt samarbeid med Thorfinn, daglig leder på campingplassen. Thorfinn har vært svært serviceinnstilt, behjelpelig og generelt strukket seg lang for å imøtekomme deltagernes behov. Vi fikk også litt hjelp av Ragnhild underveis, som var ansatt i Gurvika under leiren. Hun har vært svært tilgjengelig for oss, og bidratt til at det har vært enklere for komitéen å få tak i basisartikler.

Til tross for at det har vært litt jobb frem mot leiren, og enda mer under uken har det vært utrolig givende. Det å se at alle koste seg med aktivitetene, stedet og hverandre, gjør at jobben med å arrangere leir utvilsomt har vært verdt det. Det gir mye glede ved å vite at vi i FFMU sannsynligvis kan benytte campingplassen fast for å arrangere leir, ettersom det har fungert godt.

Under uka hadde vi som forskjellige aktiviteter.

Søndagen startet med hawaiiparty, hvor vi knyttet nye vennskap og frisket opp gamle bekjentskap. Det ble servert mocktail-drink, hawaiikjeder og hadde god hawaiistemning ved bassenget. Og de som ønsket kunne ta dukkert i bassenget. Det virket som alle koste med hawaiiparty som en start.

 

Tirsdagen dro hele gjengen inn til Larvik, hvor planen var å ha fritid frem til felles middag på en restaurant. Noen dro på shopping, mens andre var på cafe og andre koste seg ute i byen med is i finværet. Siden vi var så mange deltakere, låste den løsningsorienterte og serviceinnstilte betjeningen ned hele den indiske restauranten Shamila, slik at vi hadde lokalet for oss selv. Dette var superhyggelig og vi koste oss med god mat.

På kveldene koste vi oss mye, og var sosiale. Vi arrangerte et par quizer i løpet av uken med vaffelservering. Alle deltok på de sosiale kveldene, noe som bidro til godt samhold i gruppen. Deltakerne tok initiativ til ulike ting, som for eksempel kos ved bålpanna og sjokoladequiz.

 

En av dagene laget DJ Regine mocktail-drinker og hadde det som servering på green party. Ettersom logoen i FFMU er grønn, valgte vi å arrangere Green party hvor det skulle være grønn bekledning og grønn drink. Det ble spill og servering av potetgull og snacks. Alt i alt en flott kveld.

Onsdagen var det duket for det store Gurvika-mesterskapet. Komiteen hadde tenkt ut mange kreative poster som deltakerne skulle gjennom i løpet av dagen, samt Prima Assistanse bidro med to aktiviteter som de ulike lagene måtte gjennom. I tilegg til postene var det en skattejakt deltakerne måtte løse. Det var blant annet erteposekasting, gjettelek og huskelek. Mot slutten av dagen ble vinnerlaget kåret, som besto av Daniel, Randi og Anvor. Prima Assistanse organiserte med premier til mesterskapet og dagen etterpå spanderte de avslutningsmiddag for alle på Helgeroa Marina.

 

Torsdag og siste dag før avreise ble det båttur. Det ble til sammen 4-6 båtturer med en varighet på ca. en time. På båten hadde vi med en super guide som fortalte historie om Gurvika og nærområdet rundt. På turen fikk vi blant annet sett sel og rekefabrikk. Vi var heldige med været, og båtturen ble en hyggelig opplevelse for alle.

Etter avslutningsmiddagen evaluerte vi oppholdet i Gurvika, noe som var spesielt viktig da det som nevnt ovenfor var første gangen vi i FFMU brukte campingplassen i Gurvika som et leirsted. Deltakere og assistenter hadde i tillegg arrangert med fire tattovører som kom for å ta tatoveringer på de som ønsket det, dette var et veldig artig bidrag.

Vil avslutningsvis vil vi i komiteen, takke Gurvika for at vi fikk benytte campingplassen til å arrangere leir og takke alle som deltok. Vi håper alle deltakerne er optimistisk til å delta på aktiv uke i Gurvika igjen i fremtiden.

Takk for ei super uke!!

Regine Elvevold, på vegne av komiteen.

FFMUs beste tips i en varm sommer

Tenk nå er det juli! Endelig er tiden her for å slappe av i solen og spise is. Etter en lang og kald vinter er det mange muskelsyke som endelig kan være ute igjen. Mange reiser nok ikke til varmere strøk denne sommeren, men vi får håpe at den norske sommeren er snill i år. Selv om den norske sommeren kanskje ikke blir like het som i andre land kan det fremdeles bli ganske varmt for oss som sitter så mye i ro, eller har vanskeligheter for å avkjøle seg. Vi i FFMU har nå samlet våre beste tips til hvordan holde seg avkjølt i varmen. Kanskje du eller noen du kjenner kan få bruk for noen av tipsene her. 

 

Kaldt fotbad

Er du den som ikke liker å bade, eller har vansker for å holde deg avkjølt over lengre tid, da bør du prøve å sette deg med bena i kaldt vann. Legg gjerne i isbiter for ekstra kjølende effekt og ønsker du velduftende føtter kan du ta opp i litt såpe, eller badesalt. Mange rullestoler har plass til en liten balje på fotbrettet slik at du kan bevege deg litt med det kalde vannet.

 

 

Sprayflaske

Mange muskelsyke sliter med at huden blir lettere oppvarmet for oss enn andre som igjen fører til at vi har vanskeligheter for å få nok fuktighet til kroppen. Mange av oss muskelsyke klarer ikke å få i oss nok veske bare av å drikke og da er en sprayflaske fantastisk å ha tilgjengelig, slik at du enkelt kan spraye deg med masse vann og føle deg mindre varm. Det finnes også sprayflaske med vifte som gir en kjølende effekt. Disse sprayflaskene med vifte kan kjøpes på Chlas Ohlson, eller på nettet. Legger ved link til sprayflaske her: https://www.clasohlson.com/no/Vifte-med-vannsprut/p/36-5524-2?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google%20surfaces&gclid=CjwKCAjw_o-HBhAsEiwANqYhp9lFDI8h_pupa5j_QTb7g3DKDQPE7eeHfqC5hW2baVP-P_YW66uldBoCXuMQAvD_BwE

 

Håndholdt vifte

Mange av våre medlemmer klarer ikke å vifte hardt nok til å lage en god og avkjølende vind bare ved bruk av håndkraft. Derfor anbefaler vi at du kjøper en håndholdt vifte som du enten holder, eller fester på rullestolen. Det finnes mange forskjellige type vifter, men vi anbefaler denne: https://letsdeal.no/deal/9cq580at6v4k/mini-folding-desk-fan?fbclid=IwAR3042V-cI0hzWKXcxURRorzGxqnvEE_TxSeqkKP43ziXfSvGmEwncSDoyw

 

Sitte på håndklær

De fleste rullestoler er svarte noe som tiltrekker seg sollys og varme. Mange som bruker rullestol føler at man brenner seg på stoffet og de svarte overflatene i stolen. Det er både ubehagelig og vondt og vi har mange som synes at det hjelper å sitte på håndklær og legge stoff over armlenene. Håndklær og stoffet må selvfølgelig ikke være svart.

 

Hodeplagg

De sier at det hjelper å holde hodet kaldt og det kan vi absolutt være enig om! Ta på deg en caps, hatt, eller legg noe over hodet for å forhindre at solstrålene treffer hodebunnen. En fuktig klut kan også hjelpe. Det hjelper både på varmen og hvordan du føler deg.

 

Drikk varm drikke 

Dette tipset høres kanskje litt merkelig ut, men hvis du ser på land som Tyrkia og andre land rundt ekvator kan man se at lokale ofte drikker varm te eller varm kaffe. Dette fordi den varme vesken hjelper kroppen å tilvenne seg varmen og gjør at varmen føles mindre plagsom. Det trenger absolutt ikke være kaffe eller te, men kan like så godt være vann som har stått ute i solen eller varm kakao. Å være hydrert er utrolig viktig særlig for oss muskelsyke da vi svetter kanskje mer enn andre, og mister veske. Drikk heller for mye enn for lite og pass på deg selv og de rundt deg i varmen. Vann er viktig, spesielt om en drikke mye kaffe!

 

Vi i FFMU håper at uansett hvor og hvordan du tilbringer sommeren at du har det fint der du er og at været ikke skal være en stopper for god stemning og aktiviteter. God sommer! 

 

Hilsen gjengen i FFMU

 

VI DRØMMER OSS TILBAKE… TONJE PÅ EVENTYR

VI DRØMMER OSS TILBAKE… TONJE PÅ EVENTYR

Nå som vi ikke kan reise blir det ikke noen særlig spennende reiser på Tonje, men vi kan vel drømme oss tilbake? I fjor på denne tiden av året dro Tonje ned til Saudi Arabia for å besøke sin kjæreste, nå forlovede. Les dette gamle blogginnlegget og drøm deg bort til tiden vi igjen kan reise. Hvor vil du dra? kommenter gjerne!

 

Hei alle sammen!
Nå har dere vel ventet i spenning på om jeg har kommet meg trygt hjem igjen? Det har jeg altså, og turen var virkelig en opplevelse! En veldig annerledes opplevelse med tårer og glede. Jeg fikk virkelig opplevd å være 10 av 10 hemma, men takket være min fantastiske kjæreste og en superflink assistent ble turen ganske perfekt! Jeg har allerede bestilt ny tur på to uker nå i Mars, og det gleder jeg meg veldig til!

 

Reisen startet klokken 06.00 en tidlig torsdags morgen. Jeg tror aldri jeg har våknet så kjapt før. Et eventyr var i vente og mange 100 tanker svevde rundt i hodet på meg. Alt var ferdig pakket og lagt i bilen kvelden før, så det var bare å rulle ut i bilen å kjøre til flyplassen. En svartkledd og spent assistent hentet jeg på veien, og da vi hadde sjekket inn var den 14 timers lange reisen vår  i gang. Første stopp var Oslo

.

Det første vi gjorde når vi hadde gått gjennom sikkerhetskontrollen etter vi hadde sjekket inn hos pegasus, var å gå i taxfreen å kjøpe inn masse godt til den lange flyturen videre. Neste stopp var Istanbul og denne flyturen tar ca 4 timer. Det som var spesielt var at dagen før hadde det vært en flyulykke som delte flyet i to ved landing. Dette skjedde i Istanbul på samme flyplass.     I tillegg var det med samme flyselskap som vi skulle fly med. Dette roet ikke akkurat nervene, og da vi landet var det full jubel.

 

Etter en del språkproblemer fikk vi endelig kommet oss av flyet og ble hjulpet videre til neste fly. Dette flyet var heldigvis litt forsinket slik at det ikke måtte stå å vente på oss. Morten var den eneste som ventet på oss og jeg gledet meg skikkelig til å se han igjen etter å ha vært borte fra hverandre i over EN måned! Han hadde reist til hotellet vi skulle være på etter jobb slik at han kunne hvile seg der frem til jeg kom. Flinkeste Morten hadde funnet taxi til oss før jeg landet slik at vi kunne dra til hotellet så fort som mulig. Han hadde også kjøpt inn litt mat og drikke, slik at vi slapp å legge oss sultne. lokal tid var vel ca 4 om natten når vi hadde kommet oss til rette og kunne legge oss til å sove.

 

Første dag våknet vi litt sent, for så å legge oss ved bassenget. Vi var nå i Bahrain som er midtøstens mest liberale land. Her kunne jeg og Morten være tydelige kjærester og jeg kunne gå i bikini, samt bade offentlig. Selv om jeg ikke badet var været perfekt og jeg nøt hver eneste solstråle. Assistenten min synes det var litt rart å ligge så åpenlyst i bikini når alle resorten gikk i heldekkende svarte plagg, så hun lot være. Jeg brydde meg ikke noe særlig egentlig, jeg hadde jo lov. Bassenget lå rett på stranden og i og med at det egentlig er vinter der nede var det veldig få som var på resorten. Vi fikk stranden for oss selv og nøt vår første feriedag sammen, med iskrem og solbriller.

Kvelden samme dag bestemte vi oss for å prøve kollektivtransport, noe som ifølge google skulle gå fint og det skulle ta rundt en time. Vi brukte absolutt ikke rundt en time! Først måtte vi krysse flere motorveier som ikke hadde noe særlig fotgjengerfelt. Jeg, Morten og assistenten min måtte planlegge når vi kunne løpe over veien slik at vi ikke ble påkjørt. I tillegg var det ikke noe særlig med plasser der man kunne komme seg ned fra fortauet. Heldigvis hadde jeg tatt med rampe. Vi ventet på bussholdeplassen i ca. 45 minutter og i og med at det ikke var noen form for tabell på stoppet, visste vi ikke egentlig når den kom, den skulle gå hver halvtime. Det positive oppi det hele var at alle bussene som stoppet på stoppet var tilrettelagt for rullestol og vi kom oss trygt frem til kjøpesenteret, selv om vi bare fikk tid til å spise middag etter 4 timer i reise.

 

 

Kjøpesenteret var utrolig fint og stort og helt rullestolvennlig, her kunne man også låne manuelle rullestoler gratis. Selv om det var veldig rart å gå blant folk som dekket seg helt til fikk jeg mange positive opplevelser. Flere kom å hilste på meg og sa at de likte hårfargen min og syntes det var hyggelig at jeg var på tur hit. The avenue het kjøpesenteret og om du skal dra til Bahrain anbefaler jeg virkelig at du drar dit! Vi tok heldigvis taxi på vei hjem, selv om dette er ganske tungvint da noen måtte løfte rullestolen inn i taxien, fordi vi hadde jo ikke tatt med skinnene på bussturen.

Neste dag hadde vi egentlig planlagt å dra inn til markedet. Noe jeg hadde gledet meg utrolig mye til. Ved frokosttider satt jeg og Morten i leiligheten og plutselig hørte vi et smell fra rullestolen min. Noe skjedde og rullestolen fungerte ikke på noen som helst måte. Det eneste som fungerte var kontrollpanelet som viser om stolen har strøm, noe den hadde. Jeg fikk litt panikk. Eller ganske mye egentlig. Vi ringte hjem til pappa og han prøvde å forklare Morten om det var noe han kunne se etter. Men det er jo veldig vanskelig for han når han sitter på en annen verdensdel og jeg sitter midt i midtøsten. I og med at det var lørdag var det lite hjelp fra Norge vi kunne få. Jeg og Morten brukte hele dagen på å google etter hjelp.

 

 

Vi fikk et lite håp når noen som solgte permobil rullestoler var i nærheten. Så vi ringte dem og spurte om de kunne hjelpe oss. Det kunne de kanskje, så vi dro til et verksted på kvelden og møtte en utrolig snill fyr, han sa han kunne se på rullestolen helt gratis og prøve å fikse den hvis det var mulig. Vi måtte bare betale for ekstra utstyr hvis den trengte det. Vi sa selvfølgelig ja til det og fikk låne en manuell rullestol som faktisk passet meg veldig bra. Det var herfra jeg følte meg 10 av 10 hemma. Nå måtte jeg jo ha mer hjelp enn det jeg pleier. Min elektriske rullestol er jo beina mine. Morten forsikret meg at han skulle gjøre turen min fantastisk selv om jeg nå var 200% avhengig av hjelp. Morten har aldri sett meg fra denne måten og selv om det var veldig uvant gikk det ganske bra!

Dagen etter rullestolen ble ødelagt dro vi fra Bahrain klokken 06:00 om morgenen. Nå skulle vi over til et av verdens mest lukkede land, Saudi Arabia. Jeg må innrømme at jeg var ganske nervøs. Det første som møtte oss var militæret som sto og passet på med masse våpen. Morten var jo blitt vant til dette da han har vært ut og inn av Saudi Arabia mange ganger. Etter første luke måtte vi ut av bilen og inn på et kontor for å ta et bilde av oss. Bildene på visumet og visumet i seg selv var visst ikke godt nok. På kontoret var de fleste kvinner i niqab og ingen snakket til hverandre, utenom de som jobbet ved disken. Vi forstod heller ikke hva de sa i og med at de snakket arabisk. Jeg tror de diskuterte oss store deler. Kanskje var de ikke vant til å få turist visum? Ikke vet jeg, men vi kom oss gjennom etter flere sikkerhetssjekker. Landet som jeg nå var i viste seg å være helt annerledes enn hva jeg hadde trodd.

Ankomstdagen i Saudi Arabia var i tillegg Morten sin bursdag, så på kvelden etter at morten hadde vært på jobb spiste vi kake sammen med kollegaene fra Norge. De viste seg å være noen ganske hyggelige personer og det var hyggelig at Morten hadde noen å feire bursdagen sin sammen med, selv om han har meg. Jeg hadde tatt med kakelys fra Norge som jeg plasserte på kaken hotellet hadde laget til han. I tillegg overrasket jeg Morten med et overpyntet hotellrom og gaver på sengen. Verdens beste må jo få verdens beste bursdagsgave.

De neste dagene gikk mye i avslapning på balkongen og å slappe av på hotellrommet når Morten var på jobb. Rullestolen jeg fikk låne var ikke helt tilpasset meg så å sitte i den hele dagen var litt slitsomt, men når Morten kom hjem fra jobb dro vi ut på eventyr. Vi dro til et gigantisk kjøpesenter og til et museum som er bygget av norske arkitekter. Museet var utrolig stort og helt rullestolvennlig. På museet var det vietnamesiske dager noe som egentlig var litt skuffende for jeg ville jo se mer av Saudi Arabia. Men det var ganske gøy og spennende fordeom.

Overalt vi dro i Saudi Arabia fikk vi en enorm hjelp! Uansett hva det var kom de alltid til unnsetning før vi hadde sagt ja. Alle som vi møtte var utrolig gjestfrie og hyggelige. Selv om flere av kvinnene gikk dekket slik at man bare kunne se øynene fikk man kommunisert med dem og man kunne se at dem smilte. Til og med i Saudi Arabia fikk jeg kommentarer på håret mitt og ingen brydde seg om at morten trillet meg.

Jeg fikk også med meg den nydelige solnedgangen i Saudi Arabia og vi gikk langs strandpromenaden noe som var veldig fint. Jeg og Morten har altså kost oss med god mat, en spennende kultur og hverandre, selv om turen ikke ble helt som planlagt. Det jeg ikke fikk sett nå skal jeg absolutt få sett når jeg drar dit i Mars, da har jeg jo to uker på meg!

Selv om hjemreisen var trist og slitsom gikk det veldig bra. Rullestolen ble ikke fikset så den måtte jeg ta med meg ødelagt fra Bahrain. De som jobbet på flyplassen i Bahrain insisterte på at jeg bare kunne sitte i den frem til flyet gikk. De ville heller at jeg skulle sitte komfortabelt og dytte den 150kg tunge rullestolen gjennom hele flyplassen. Han som hjalp meg på flyplassen i Bahrain synes jeg var så kul, så han startet å følge meg på instagram. Dagen etter skulle morten reise til Singapore på familieferie og han ble ganske forskrekket når han som hjalp meg på flyplassen kunne navnet hans og visste at vi var sammen. Jeg synes det var litt morsomt og håper vi møter han på vei ned igjen. En slik fyr som han burde jobbet på alle flyplasser!

 

 

 

Hjemme i Norge var familien takknemlig for at jeg hadde overlevd og kommet meg trygt hjem. Rullestolen ble fikset dagen etter og det var visst en sikring som hadde ødelagt hele systemet. Håper det er lenge til noe slikt skjer igjen og at det aldri skjer på reise!

 

Om det er noen som lurer på noe må dere gjerne kontakte meg på instagram hvor jeg heter @rollin_with_tonye

 

Håper leserne denne uken synes det er spennende å høre hvor jeg drar! Hold dere oppdatert for neste blogginnlegg om min andre tur.

 

Skrevet av Tonje

 

PRIMA INVITERER TIL FORTNITE TURNERING!

PRIMA INVITERER TIL FORTNITE TURNERING!

FFMU har mottatt en hyggelig invitasjon fra Prima! Les den under:

Hei alle sammen!

I denne litt spesielle tiden vi er inne i nå er det veldig mange som søker sosial kontakt til andre arenaer og medier for å være sosiale sammen.
En av disse arenaene er gaming. Det å spille sammen er en god aktivitet for å opprettholde god psykisk helse, og bevare sitt nettverk av personer rundt seg.

Vi i Prima Assistanse ønsker derfor– i samarbeid med Gamer.no å invitere til en stor og actionfylt Fortnite turnering! Den vil bli avholdt digitalt 17. februar kl.17:00 via Gamer.no.

Youtube stjernene Daniel og Simen stiller som hosts og kommer til å streame turnerningen på sin youtube kanal.
Vi kan love en morsom og underholdende kveld med mye moro og spennende premier, så velg din favoritt avatar, drikk opp slurp juicen og gjør deg klar ekte fortnitedans!

Premier er som følger:

 1. Nintendo Switch Fortnite
 2. Headset

Turneringen er åpen for alle, men vi håper spesielt medlemmer fra deres organisasjon ønsker å delta.
NB: Turneringen gjelder for alle fra 12 år og oppover. Vi har plass til 98 spillere så her er det første mann til mølla!

Registrering:

For registrering. Følg denne linken:

 

https://www.gamer.no/turneringer/prima-fortnite-turnering/8783/

NB! For å registrere seg til turneringen må man opprette en bruker på Gamer.no.
Dette er gratis og uforpliktende.

Det vil være også link til turneringen på Gamer sin hjemmeside.

Håper vi sees i februar. Vel møtt!

Mvh Prima Tournament

 

Håper noen av våre medlemmer i FFMU vil være med ! 

Publisert av Tonje

VIL DU DELTA PÅ FRAMBULEIR I SOMMER?

VIL DU DELTA PÅ FRAMBULEIR I SOMMER?

Fra juni til august arrangerer Frambu tre leirer for barn, ungdom og unge voksne med sjeldne diagnoser. Husk å søke innen 1. mars hvis du vil delta! 

Hva er Frambuleir?
Leir på Frambu er kurs for personer med sjeldne eller lite kjente diagnoser fra 12 til 30 år. Alle deltar uten foreldre eller assistenter til stede, men har du behov for egne assistent kan det gjøres unntak. Vi anbefaler deg til å kontakte Frambu, for å avklare om du burde søke.

Sommeren 2021 arrangerer dem følgende leirer og vi i FFMU anbefaler å delta ( aktiv uke i Gurvika er uken etterpå, så her må du kanskje velge hvis du ikke klarer å være med på begge) :

(hvis korona-situasjonen tillater det)

 • Frambuleir 1:  23. til 30. juni – 12-16 år (født 2009-2005)
 • Frambuleir 2: 7. til 14. juli – 12-16 år (født 2009-2005)
 • Frambuleir 3: 21. til 28. juli – 17-24 år (født 2004-1997)
 • Frambuleir 4: 4. til 11. august – 25-31 år (født 1996-1990)

Søknadsfrist for alle leirene er 1. mars 2021.

Hentet fra Frambu:

Hver sommer arrangerer Frambu flere leire for barn, ungdom og unge voksne med sjeldne funksjonshemninger som får tilbud fra Frambu eller et av de andre sentrene for sjeldne diagnoser. Leirene arrangeres uten foreldre og varer i 8 dager. Deltakerne er under faglig tilsyn hele tiden.

Treff andre og spreng grenser!
Leir på Frambu er ikke et ferie- eller avlastningstilbud, men et annerledes kurstilbud hvor deltakerne får prøve seg på egenhånd i tygge omgivelser, oppleve mestring gjennom deltakelse i nye situasjoner og aktiviteter og møte andre i liknende situasjon for å utveksle erfaringer og knytte nettverk. Det legges til rette for at deltakerne skal få mulighet til å sprenge egne grenser og oppdage nye muligheter.

Ingen dager er like!
Dagene på Frambuleir fylles med gruppeaktiviteter både ute og inne, og tilbudene varierer fra dag til dag. Aktivitetene tilpasses deltakernes lyst, behov og ikke minst været. Inne frister blant annet sosialt samvær, videofilming, formingsaktiviteter og aktivitet i gymsalen og svømmebassenget. Ute blir friområdet rundt Frambu benyttet i utstrakt grad, blant annet til skogsturer, bading, padling, roing, ballspill, lek og klatring. Fisketurer og overnatting i telt er også mulig, og noen ganger drar vi også til Hovedøya, fornøyelsesparken Tusenfryd eller Oslo sentrum.

Se stemningsvideoen her:

Unge, engasjerte ledere – med støtte fra Frambus fagpersoner
Hver leir har ca 40-50 deltakere fordelt på grupper med rundt ti deltakere i hver. Leirledelsen består av tre-fire personer med relevant faglig bakgrunn. Videre er leirene bemannet av ca 40-50 unge og engasjerte gruppeledere og hjelpere. Disse er som regel mellom 18 og 30 år og er studenter eller nyutdannede med erfaring fra helsefaglige, pedagogiske eller andre samfunnsorienterte studier. Leirledere og hjelpere bor på Frambu sammen med deltakerne under hele leiren. Hver gruppe følges opp av en fagperson fra Frambu. Denne veileder og bistår leirpersonalet, men har i liten grad direkte oppfølging av deltakerne.

Hvem kan søke?
Frambuleir er åpen for barn, ungdom og voksne som har en diagnose som hører hjemme ved et av kompetansesentrene i den nasjonale kompetansetjenesten for sjeldne diagnoser. Man trenger ikke å ha deltatt på kurs eller å ha vært i kontakt med kompetansetjenesten tidligere for å kunne søke. Deltakerne kan ha moderate kommunikasjonsvansker eller hjelpebehov, men på grunn av leirenes program, organisering og bemanning, kan vi dessverre ikke tilby plass til personer med omfattende kommunikasjons- og hjelpebehov eller deltakere med krevende psykiske plager eller store adferdsproblemer eller sosiale vansker. Vår erfaring er at andre tilbud fra Frambu som regel vil være bedre egnet for disse. Mer informasjon om målgruppe finner du i beskrivelsen av hver leir i kursoversikten.

Ettersom selvstendiggjøring er et sentralt mål for leirene, er det i utgangspunktet ikke anledning til å ha med egne assistenter på leir, men dersom man har BPA til vanlig og er helt avhengig av å ha med disse for å kunne delta på leir, kan det i enkelte tilfeller gjøres unntak. Dette må avklares nærmere med leirledelsen og avhenger blant annet av overnattingskapasitet på Frambu.

Leir passer ikke for alle
Av og til opplever vi at enkelte deltakere ikke mestrer det å være på leir og fungere i gruppe. Dersom en deltaker ikke finner seg til rette, gjentatte ganger bryter leirreglementet eller har utfordrende atferd utover det vi kan møte på en forsvarlig måte, kan det derfor unntaksvis bli aktuelt å sende deltakeren hjem før leiren er over.

Finansiering
Deltakelse på leir er gratis for deltakerne. Utgifter til reisen dekkes av pasientreiser (bortsett fra fastsatt egenandel). Pasientreiser dekker også reiseutgifter for ledsager for dem som trenger det. Se www.helsenorge.no for mer informasjon. Deltakerne må ha med seg en fastsatt sum til en felleskasse for å finansiere eventuelle utflukter og lignende.

 

Husk å søke innen 1. mars hvis du vil være med!
Du finner søknadsskjemaet her

Alle som søker om plass, vil få svarbrev fra oss i posten i begynnelsen av april. Vi gjør oppmerksom på at det ofte er mange flere som søker enn det vi har plass til. Vi oppfordrer likevel alle som ønsker å delta om å søke. De som får tilbud om plass, får tilsendt nærmere informasjon om leirene i svarbrevet. Det er viktig at alle skjema som følger bekreftelsen blir fylt ut og returnert Frambu innen fristen. Det gjør oss bedre i stand til å følge opp hver enkelt leirdeltaker på en best mulig måte.

 

Vi i FFMU håper selvfølgelig å se deg på Aktiv Uke men har forståelse for om du velger å dra på Frambu leir istedenfor. Det blir uansett gøy hva du velger!

 

Publisert av Tonje

HVORDAN ER DET Å BO I NORD HVOR VINTEREN ER LANG SOM MUSKELSYK?

HVORDAN ER DET Å BO I NORD HVOR VINTEREN ER LANG SOM MUSKELSYK?

Jeg heter Regine Elvevold, er 22 år fra Tromsø. Til hverdags studerer jeg juss på andre året her i byen, og trives svært godt med det. I dette innlegget vil jeg dele noen tanker og erfaringer jeg har gjort meg opp igjennom årene om å være muskelsyk og bo i en by der vinteren kan være lang.

Jeg synes vinteren ofte kan være ei utfordrende årstid, spesielt her i nord, hvor det kan være ekstra kaldt. Selv sitter jeg i rullestol og har nedsatt finmotorikk. I tillegg både ser og hører jeg dårlig. Selv om jeg bor i Tromsø, har vi heldigvis ikke snø alle vintermånedene. I de siste årene har vi hatt mindre snø, som gjør at jeg kan kjøre den manuelle stolen min selv, uten å stadig sette hjulene fast.

 

Det er ekstra utfordrende med kulden siden jeg fryser lett. Kan til og med fryse innendørs, og bruker derfor varmesokker hele dagen for å ikke være konstant kald på føttene.

 

Når jeg for eksempel kjører tur med mini crosseren, kler jeg alltid på meg de samme klærne for å unngå å fryse, i tillegg til et pledd over lårene og føttene.

 

Det er vanskelig for meg å få varmen i kroppen igjen hvis jeg først har blitt kald. Jeg er derfor heldig som har tilgang til å parkere bilen i et parkeringshus hele året. Da slipper jeg å være så mye utendørs, og bilen blir ikke like kald og frossen som hvis den hadde stått ute. Jeg har også alltid ett pledd liggende i bilen som jeg tar over lårene ved bilkjøring.

 

Som sikkert mange av dere kjenner dere igjen i, er det vanskelig å fokusere på det man skal hvis kroppen er kald. For meg er det derfor avgjørende for en produktiv studiedag at jeg har det varmt på kontoret mitt på universitetet, og at jeg har pledd tilgjengelig. Jeg nevnte tidligere at jeg bruker varmesokker. Med én gang batteriet går eller de har tekniske problemer, blir jeg kald. Derfor har jeg en rispose, både på kontoret og hjemme, som jeg kan varme i mikroen. Da blir jeg fort varm.

 

Jeg synes det også kan være utfordrende å bli kald på henderne ettersom det tar lang tid før jeg blir varm igjen. Det vil også naturligvis være vanskelig å utføre oppgaver ved hjelp av henderne når de er kalde, siden finmotorikken da svekkes.

 

Jeg har bodd i Tromsø nå i 22 år, og er derfor vandt til kulden, samt hva som kreves for å holde på varmen i ulike situasjoner. Derfor føler jeg at jeg takler temperaturen her utrolig bra, til tross for at det av og til kan være utfordrende.

 

 

 

 

Håper dere synes innlegget var lærerikt og interessant, og at dere nå ikke tenker at Tromsø er verdt å besøke, for det er den absolutt!  Jeg håper at dere, til tross for kalde vintermåneder, vil besøke Tromsø når det er trygt å reise igjen. Byen er en av de mest attraktive stedene for turister i Norge, og vil derfor på det varmeste anbefale en hver av dere til å oppleve byen og ikke minst, nordlyset!

EN IMPONERENDE SKOLEKLASSE

EN IMPONERENDE SKOLEKLASSE

Dette blir vi rørt av! En gjeng med elever fra Øyatun ungdomsskule i Kvinnherad kommune skulle egentlig reise på klassetur. De hadde planlagt alt og var klare for å dra på leirskole i Kinsarvik, men så kom COVID-19. Turen måtte avlyses og elevene måtte avgjøre hva pengene da skulle brukes til.


Vi ble kontaktet

I klassen hadde de en elev med Duchennes muskeldystrofi, så de kjente godt til denne sykdommen. Sammen avgjorde de at en del av pengene skulle gå til noe som hadde med Duchenne å gjøre, da de syntes det kjentes ut som en nær og meningsfull ting å gjøre. De kontaktet derfor oss i Foreningen for Muskelsykes Ungdom for å høre hvordan de kunne gjøre dette. Vi fortalte om FFMU og hva vi gjør, og elevene bestemte seg for å gi pengene til oss. Kravet de satte var at summen skulle øremerkes et arrangement der noen med Duchenne deltar. Vi syntes dette var en god idé og takket selvfølgelig ja. Kort tid etter ble det overført hele 7304 kroner til oss!

Stor innsats i innsamlingen

Elevene gikk sitt siste år på ungdomsskole i skoleåret 2019/2020 og hadde brukt mye tid og energi på å samle inn penger for å dra på en siste klassetur sammen. De hadde blant annet solgt kaker, toalettpapir og tørkeruller. De hadde pantet flasker og arrangert LAN.

Klassen hadde jobbet hardt og gjort en stor innsats for å samle inn penger til turen sin. Vi kan tenke oss at det må ha vært veldig skuffende da det viste seg at de måtte avlyse etter lang tid med innsamling og planlegging.

10. klasse 2019/2020 ved Øyatun ungdomsskule (to elever mangler på bildet)

Vi i FFMU håper klassen valgte å bruke noe av pengene til å ha en koselig avslutning sammen, og vi er veldig takknemlige for at elevene valgte å gi penger til vår forening. Det er imponerende og de fortjener masse ros for avgjørelsen de tok! Vi lover å bruke pengene godt.

 

Tusen takk til 10. klasse ved Øyatun ungdomsskule!

Råd om koronavaksinering til personer med nevromuskulære sykdommer

Råd om koronavaksinering til personer med nevromuskulære sykdommer

Artikkel hentet fra: https://unn.no/fag-og-forskning/kompetansetjenester-og-sentre/nevromuskulert-kompetansesenter/nyheter-nmk/rad-til-personer-med-nevromuskulere-sykdommer-i-forbindelse-med-koronavirus?fbclid=IwAR1dKqdlEdACBA_cHy0D49wP2bhK1_qtZz3harsnHbu59ZEft43gOYnTymE

Vaksinasjon av personer i risikogruppen er allerede startet i Norge. Mange med nevromuskulære sykdommer har spørsmål knyttet til om det er trygt å ta vaksinen.

Det er utarbeidet et informasjonsskriv angående koronavaksinering og nevromuskulære syksommer basert på World Muscle society (WMS) anbefalinger.

Flere vaksiner er nå enten godkjent i andre land eller kommer snart å bli godkjent. En kilde (New York Times) forteller om 63 vaksiner som for tiden er under utprøving eller nærmer seg godkjenning. Disse varierer i virkningsmekanisme:

 1. mRNA baserte. Her vil mRNA måtte inkorporeres i cellene hvor den produsere virusproteiner som stimulerer immunforsvaret.
 2. Adenovirusbaserte. Bruker modifisert adenovirus til å stimulere immunrespons mot koronavirus
 3. Proteinbaserte. Bruker forskjellige koronavirusproteiner til å stimulere immunrespons
 4. Basert på inaktivert koronavirus.

Kun 2 av disse, begge mRNA-vaksiner utviklet av BioNTech/Pfizer og Moderna, har fått godkjenning av amerikansk FDA, kanadiske og britiske reguleringsmyndigheter. Begge skal være mer enn 90% effektive. Det er søkt om godkjenning av Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) for begge.

COVID-19 vaksinasjon og nevromuskulære sykdommer – ofte stilte spørsmål

 1. Er jeg i risikogruppen og bør jeg vaksineres. Listen over de som tilhører de forskjellige risikogruppene finnes på FHI https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/risikogrupper/ og inkluderer pasienter med nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (f.eks. ALS)
 2. Kan jeg bli vaksinert eller har jeg økt risiko for å utvikle Covid-19 eller andre alvorlige bivirkninger. En skal ikke kunne utvikle Covid-19 infeksjon fra vaksiner som kommer. Ingen av de som foreløpig utvikles inneholder «levende» virus.
  De alle fleste rapporterte bivirkninger har vært milde, men akutt allergiske reaksjoner er rapportert. Pasienter med nevromuskulære sykdommer skal ikke skille seg ut i forhold til andre mennesker nå det gjelder risiko for bivirkninger. Se FHI nettside for oppdaterte informasjon – https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/koronavaksine/
 3. Vil min nevromuskulære sykdom påvirke hvordan vaksinen fungerer? Vaksinene er prøvd ut på friske mennesker (fra 12-85år), og så vidt vi vet hadde ingen av disse nevromuskulær sykdom. Men, basert på kunnskap om virkningsmekanismer, bør ikke disse virke annerledes ved nevromuskulær sykdom.
 4. Hva er de viktigste ubesvarte spørsmål per i dag. Der immunsystemet er påvirket enten som ledd i den nevromuskulære sykdommen eller pga. behandling, er det usikkerhet om vaksinen blir effektiv. Dette betyr ikke at vaksinen ikke blir viktig å ta, og disse pasientene bør ta kontakt med ansvarlig lege. Det er uansett fortsatt viktig å bruke masker og holde avstand for å unngå smitte.
  Foreløpig er det ikke kjent om en vaksine er bedre enn de andre.
  Hele spekteret av bivirkninger, inkludert de sjeldnere, er ennå ikke kjent.

             Teksten over er utarbeidet av overlege Laurence Albert Bindoff

 

I tillegg oppfordres du til å følge Folkehelseinstituttets generelle råd for å redusere smitte:

 • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig
 • Pass på at de du bor sammen med vasker hender ofte. Dette gjelder også eventuelt besøkende
 • Unngå håndhilsning og klemming
 • Så langt det lar seg gjøre, hold hjemmet rent spesielt overflater som ofte berøres
 • Unngå samvær med personer med symptomer på luftveissykdom
 • Hold deg oppdatert om situasjonen ved å følge med på lokale medier, Folkehelseinstituttets nettsider eller helsenorge.no.

Information on corona and neuromuscular diseases, English (pdf)

NB!  Vi gjør oppmerksom på at teksten er laget for norske forhold.

 

 

Informasjon fra Folkehelseinstituttet om pneumokokkvaksine:

https://www.fhi.no/sv/vaksine/voksenvaksinasjon/pneumokokkvaksinasjon-for-voksne/

 

Informasjon fra Folkehelseinstituttet, Pneumokokkvaksine – veileder for helsepersonell:

https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/pneumokokkvaksinasjon—veileder-fo/

 

Informasjon og råd til familier med barn med kronisk lungesykdom

Informasjon fra Nasjonal kompetansetjeneste for hjemmerespiratorbehandling

 

 International advice from World Muscle Society (pdf)

 

5 TIPS FOR BEDRE SELVBILDE

5 TIPS FOR BEDRE SELVBILDE

Et nytt år med nye muligheter! kanskje du har laget nyttårsforsett allerede, hvis ikke kanskje ditt nyttårsforsett kan være å få bedre selvbilde? Det å ha en muskelsykdom kan være vanskelig fysisk, men også psykisk. Det å føle seg god nok, kan for mange være vanskelig. Vi i FFMU har i flere anledninger hatt fokus på dette, og det er noe vi brenner for. Vi vil at alle muskelsyke eller ei skal føle seg god nok, og likeverdig som alle andre. Nedenfor har vi samlet 5 tips for å oppnå bedre selvbilde, og vi synes alle burde lese dette.

1. Husk på forskjellen mellom selvtillit og selvbilde. Minn deg selv daglig på at du er mer enn det du presterer.

Selvtillit er troen på at du kan mestre ting (jeg er flink til), mens selvbilde går mer på å vite at du har verdi uavhengig av hva du presterer. Altså at du tror på at du har en egenverdi og trygghet på deg selv som person.

Du kan ha god selvtillit, samtidig som du kan ha et dårlig selvbilde, og omvendt. Du kan for eksempel ha god selvtillit i en aktivitet du er veldig flink i og som du vet at du mestrer, mens du samtidig kan føle at du ikke har en egenverdi som menneske, selv om du er flink i noe.

 

2. Snakk positivt til deg selv og fokuser på de sidene ved deg som du liker. Snakk deg opp rundt de positive sidene og ikke fokuser så mye på de negative sidene. Alle har vi negative sider, det er også noe vi må lære å akseptere. Og selvsagt, enkelte ting må vi til og med jobbe med. Da handler det for øvrig om å bli bevisst dette og å faktisk gjøre noe med disse tingene. Det er bare bra å innse at du ikke verken er eller kan være helt perfekt. Men ha en aksepterende holdning til det og ikke en «Jeg strekker ikke til som menneske» holdning, fordi du har noen negative sider ved deg selv som du ikke liker. Du er fortsatt verdifull.

 

3. Gjør nødvendige forandringer i livet ditt. Finn ut av hva som kan være med på å trykke deg ned og kvitt deg med disse elementene. Er det usunne relasjoner, eller kanskje aktiviteter som gjør at du føler deg mindre verdifull? Kanskje må du tenke på å gjøre endringer i henhold til dette.

 

4. Ha fokus på selvmedfølelse. Noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv, er å møte deg selv med en vennlig og aksepterende holdning. Selv om du kanskje har vokst opp med å høre at du er udugelig, så kan du snu dette. Dette er ikke en sannhet og det er den personen som trykker deg ned, det er noe galt med. Møt derfor deg selv med vennlighet. Møt deg selv slik du ville møtt din venn eller andre mennesker du er glad i.

 

5. Si til deg selv at du er et verdifullt menneske. Si at vi alle har en verdi og reflekter over hva som gjør deg unik og god. Du vil mest sannsynlig ikke tro på det i starten, men si det til deg selv likevel, til slutt vil du begynne å tro på det.

 

Vi i FFMU vet at denne tiden med korona er vanskelig. Pass på deg selv, og de du er glad i. Vi vet du er GOD NOK! Når smitte situasjonen er under kontroll håper vi at vi får muligheten til og arrangere kurs og arrangementer sammen som kan hjelpe mot dårlig selvbildet.  

 

Skrevet av Tonje (Styremedlem)